Sınava hazırlık sürecinde dershane ve eğitim koçu öğrencilerin akademik gelişiminde velilerin sıklıkla başvurduğu iki alternatif ögedir. Günümüzde eğitim koçluğunun yaygınlaşması ile ebeveynler ve öğrenciler bu süreçte hangisinin daha etkili olduğu noktasında karar vermekte zorluk yaşamaktadır. Bizler de bu yazımızda sizlere bu iki alternatif süreci aktararak aklınızdaki soru işaretlerini cevaplamaya çalışacağız.

Dershane Ve Eğitim Koçluğu Karşılaştırma

Sınav hazırlığı sürecinde dershaneler geçmişten günümüze sıklıkla kullanılan alternatif destekleyicidir. Bu yöntemde geleneksel yöntemlerle öğrencilerin akademik başarısı desteklenir. Dershanelerde grup anlatımları yapılarak öğrencilere konu anlatımları yapılmaktadır. Burada kullanılan yöntem grup eğitimidir. Dershaneler öğrencilerin başarılı olması noktasında sadece bir araç olarak kabul edilmelidir. çünkü hiç bir dershane öğrenci motivasyonu olmadan öğrenciye başarı kazandıramaz.

Eğitim koçluğu ise günümüz eğitim literatürüne yeni giren bir kavramdır. Bu yöntem daha çok öğrenci odaklıdır. öğrenciyi grupla değil bireysel olarak ele alır. Öğrencileri bireysel olarak ele alarak başarıyı yakalaması noktasında destekleyen bu yöntem ile öğrencinin kendi içerisindeki başarı gücünü ortaya çıkarması sağlanır. Ayrıca öğrencilerin eksiklerini ortaya çıkartarak bunları tamamlaması sağlanır. Kısacası eğitim koçluğu dershanede anlatılan konuları ele almaz ve öğrenciye konu anlatımı yapmaz. Öğrencinin gördüğü derslerde karşılaştığı zorlukları nasıl giderebileceği noktasında öğrenciye yol gösterir. 

Eğitim Koçu Ve Dershane Beraber Tercih Edilebilir mi?

Dershane ve eğitim koçu birbirine karşı alternatif olarak tercih edilmemesi gereken iki ayrı destekleyici eğitim unsurudur.  Az önce de belirttiğimiz gibi dershane öğrencinin konu öğrenimine odaklanıp bu yönde öğreniye destek sunar. Ama öğrencinin öğrenme sorunları, motivasyon kaybı, planlı çalışma, çalışma analizleri gibi konuları ele almazken eğitim koçu ile yapılan çalışmalarda bu öğeler ele alınır. Bu anlamda bu iki destekleyici unsurun beraber tercih edilip edilmeyeceği tamamen öğrencinin kendisine bağlı bir durumdur. öğrencilerin derslerdeki başarısına bağlı olarak bu duruma karar verilmelidir.

Kategoriler: Eğitim Koçu

Merve Gülerce

Eğitim Koçu Merve Gülerce Sosyolog, Eğitim Bilimci, Öğretmen ve yazar vasıflarına sahiptir. Uzun yıllardır eğitim ve öğrenme teknikleri hakkında toplumsal araştırmalar yapıp bilimsel yöntemleri inceleyip kendi görüşlerini yayınlamıştır. Türk eğitimciler tarafından en az çalışma yapılan alanlardan Eğitim ve öğrenim teknikleri, öğrencilerin yaşadıkları öğrenim zorlukları, özel eğitim kurumlarında uygulanan kaliteyönetimi gibi konularda bir çok çalışma yapmıştır ve yapmaktadır.

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

%d blogcu bunu beğendi: